PAO


FI AVA FI AVA-H Jeonan Bad Loser, PAO


Jeonan Bad Loser eli Pao syntyi Tessa-emon "trikki-urospentueen" veljeksistä ensimmäisenä ja pienimpänä Torniossa 6.8.2011. Paon lisäksi pentueeseen syntyi kolme muuta trikki urosta; "Uuno", "Eppu" ja "Viljami", jotka kaikki asustelevat Tornion seudulla. Tämän veljesnelikon sisaruudesta on vaikea erehtyä; ovat nimittäin mahottoman pitkälle samasta puusta veistettyjä ulkonäöon suhteen. Veljeksistä Paon erottaa parhaiten etujalkojen "eri-parisukista" sekä siitä, että on kauttaaltaan hiukan miniatyyrimpi versio kuin muut ;-)

Ennen Paon tuloa olin katsellut jo parin vuoden ajan "sillä silmällä" mahdollisia tulevia shelttipentueita ja eksynyt jopa paria muutakin paimenrotua katselemaan vähän sillä silmällä. Haaveet uudesta pennusta pysyivät kuitenkin jäissä aina kotoa pois muuttoon saakka, sillä "kotikotona" ei haluttu toista koiraa taloon. Mutta kun kotoa muutto alkoi ajankohtaistumaan; haave toisesta koirasta alkoi polttelemaan koko oikein urakalla. Ja niinhän siinä melko äkkiä kävikin, että löysin itseni lopulta Heidin luota Torniosta ihastelemassa melkein seitsenviikkoista pikku trikkipentua ja tästä viikko myöhemmin tämä pikku-riiviö haettiinkin sitten Rovaniemelle lokakuussa 2011.

Aluksi jopa hiukan jännitin, miten Pessin ja Paon laumaelo alkaa sujua; miten tutusta ja turvallisesta sekä rauhallisesta elämänmenosta diggaava Pessi suhtautuu häksäävään pentuun. Mutta hierarkia jätkien välillä tuli kuitenkin melko nopeasti selväksi; Pessi ensin sitten Pao, eikä Pessi tästä jousta. Kun eloisa Pao aikansa häksää Pessin ympärillä, palauttaa Pessi tilanteen ruotuun varoituksen murahduksilla, jonka jälkeen Pessi tosin sopii tilanteen samantien nuolemalla Paon kuono-alueen?! Lenkeillä kilpajuoksu jätkien kesken kuitenkin maittaa ja samaan koppaankin ahtaudutaan usein koisimaan. 

Pao on valloittava, leikkisä, vilkas ja eloisa koira; se rakastaa kaikkia ja siitä on mahottoman helppo pitää; se on valloittanut jopa useamman paatuneen ei-koiraihmisenkin ;) Se rakastaa ihmistä yli kaiken, ihmisen huomio on sille mahtavin asia. Se rakastaa sylissä oloa (jopa rasittavuuteen asti) sekä vieressä nukkumista. Paon kanssa treenatessa motivoivampana palkkiona toimiikin lelu ihmisen kädessä ja sen repiminen "yhdessä", namit ovat tälle nirsolle jäpikälle tyystin toissijaisia.

Jo pennusta asti Pao on ollu varsinainen silmiin tapittaja, hakenut itsenäisesti pennusta asti kontaktia silmiin katsomalla, joten tottelevasuuskurssilla kontaktin ottaminen opittiin samantien. Tämä jatkuva tapittaminen ja ohjaajassa kiinni olo on kuitenkin osoittautunut jopa vähän riesaksi agilityn harjoittelemisessa; pitää niin kovasti sitä ohjaajaa silmiin tapittaa, että eihän tässä mitenkään jouda jatkuvasti eteen katsoa. Treeniä, aikaa ja palkitsemista, aina kun katsotaan eteenpäin, eikä vain ohjaajaa:) Toiveena on, että saisin myös Paosta itselleni Agi harrastamiseen toverin. AD:n agialkeis- ja jatkokurssin kävimme kesällä 2012 ja syksyllä treenaminen jatkuu Rovaniemellä, kiire meillä ei kuitenkaan ole minnekkään, joten aika näyttää; ainakin innostus ja tekemisenhalu on kohdillaan Paolla.

Pao on pyörähtänyt tähän mennessä näyttelyissä kaksi kertaa; pentuluokassa ollen pentujen toinen KP:n kera sekä kerran junioriluokassa H:n arvoisesti, mutta jo pienen kokonsa puolesta Paosta tuskin tulee kehäkettua, vaikka se söpö onkin;-) Luultavasti tulemme kuitenkin silloin tällöin pyörähtelemään näyttelyissäkin.

Vaikka Pao on yleisesti hyvin vilkas, eloisa ja välillä jopa turhan häksäävä koira, osaa se tilanteen tullen kuitenkin rauhoittua; se pistää maaten, kun jää yksin esim. kotiin tai autoon, vaikka Pessi pyörii levottomasti kotiin jäätyään ja autossa haukku raikaa, Pao on hiljaa ja ottaa lungisti. Pao onkin varsin "hiljainen" koira, se haukkuu vain harvoin, lähinnä agi-kentän reunalla ja alueella ;) Mutta koska on pakko ilmaista itseään äänellä jotenkin; ilmaisee Pao itseään haukkumisen sijasta.. ja vähän enemmänkin VINKUMALLA. Vinkuminen on Paon yleisin ja päivittäinen tapa äännellä, Pao vinkuu, kun sillä on tylsää, kun se haluaa huomiota, kun se kerjää tai kun se innostuu.

Pao rakastaa uimista, vettä ja sillä läträämistä. Se on koira, joka ei väistele lammikoita tai kuraa, vaan tepastelee kuraisimmasta ja syvimmästä kohtaa läpi, eikä ne risun pätkätkään turkissa haittaa; ei mikään diiva siis ;) Pao lenkkeilee säässä kuin säässä ja on aina valmis menoon ja meininkiin, mutta pelottavan tai uhkaavan paikan tullen (jossa Pessi ottaa salaman nopeasti vain jalat alleen) Pao turvautuu pelkohaukkumiseen ja sitten ihmisen turvaan; "kyllä sinä minua suojelet, kun tiukka paikka tulee"- tyyliin pyrkien taakse tai syliin.

Pao on sulautunut hyvin myös P-poikien jengiin; Pyry-ikinuori on ihana leikkikaveri, se on vilkas ja huomionkipeä niin kuin Pao; Pao onkin varsinainen "Pyry-juniori". Panuun Pao on suhtautunut alusta lähtien kuin suureen idoliin, kunnioituksen kohteeseen ja se seuraa Panua äärettömällä uteliaisuudella. Pao on nimittäin äärettömän kiinnostunut Panun liikkeistä; se kulkee Panun perässä jatkuvasti lenkillä, haistellen heti samat ruohotupsut Panun jälkeen sekä väistyy aina ja heti Panun tieltä tätä kyseenalaistamatta. Se, kuka korkeimmalla valtaistuimella istuu, on ollut Paolle varsin selvää siis alusta lähtien;)  

Syntymäaika: 6.8.2011
Väri: tricolor
Koko: 35 cm
Paino: n. 6 kg
Silmät: 21.9.2011 (pentutark.) CEA, coloboma : todettu, CEA, CRD/CH : todettu
31.8.2012 CEA, coloboma : todettu, CEA, CRD/CH : todettu, Distichiasis : todettu, 
Ektooppinen cilia : todettu, Silmämuutosten vakavuus : kohtalainen
Lonkat: A/A
Kyynärät: 0/0
Polvet: 0/0
Kasvattaja: Heidi Viita, Tornio
Isä: FI MVA Sunland Secrets N Lies
Emä: Bosom Buddy's Quite A Jewel