PESSI




Minitiimin Shine On High eli Pessi syntyi Alma-emon viisipäiseen shelttipentueeseen Kajaanissa 11.9.2005. Pentueen ainoana blue merlenä Pessillä on tricolor veli Minitiimin Save Our Souls 'Vili' sekä tricolor siskot Minitiimin Steal A Kiss 'Cara, Minitiimin Strike A Pose 'Nuppu' sekä Minitiimin Seize The Day 'Kira'.

Pessi tupsahti elämääni oikeastaan aika yllättäen, vaikka olinhan minä jo pitkään haaveillut omasta koirasta ja saanut muunkin perheenikin hiljalleen lämpenemään ajatukselleni. Varsinaiset tapahtumat alkoivat kuitenkin edetä, kun tätini Tuulikki ’odotti’ Panu-shelttiä Minitiimiltä Kajaanista. Tuulikki kertoi, että kasvattajalla olisi myös vapaana merleuros, joka silloin totteli työnimeä 'Lenni';-) Kävin sitten ihastelemassa pariviikkoisen merlevauvan kuvia ja lopulta asiat etenivät niin, että Pessi sitten kotiutui Tähdentielle Iihin marraskuussa -05.

Kun lähdetään kuvaamaan Pessin luonnetta, on heti mainittava; kyllä se on hieman erikoinen ja kyllä, sitä on usein hyvin vaikea kuvailla muutamalla sanalla taikka edes lauseella. Ensinnäkin Pessissä tuntuu olevan kovin vastakkaisia luonteen puolia; se hyvin herkkä, epäluuloinen sekä melko tosikko ja alistuva shelttiherra, joka vain seuraisi ja miellyttäisi mammaansa vaikka maailmanloppuun saakka. Mutta toisinaan oikean ärsykkeen saadessaan Pessistä saattaa paljastua hyvinkin kovapäinen, tulinen ja jopa dominoiva uros. Tällainen luonteen "moninaisuus" paljastuu parhaiten usein silloin, kun Pessi kohtaa uusia asioita; se saattaa heittäytyä joko täysin marttyyriksi: "Kyllä mä tässä sun takia olen ja teen, mutta kyllähän sä näet, että tää on aivan kauheaa ja haluaisin olla jossain aivan muualla"  tai sitten se voi suhtautua näihin uusiin asioihin jopa yli-innokkaasti ja äärettömällä uteliaisuudella. Jos on pakko pelkistää, sanoisin, että Pessi on erittäin "joko-tai-koira" tai "susi lampaan puvussa". Lisäksi Pessi on muuttunut iän karttuessa HYVIN selkeästi yhä enemmän ja enemmän mukavuudenhaluisemmaksi.

Pessi valikoi myös tarkkaan sekä koira- että ihmiskaverinsa. Jo ensisilmäyksellä se saattaa joko ihastua tai vihastua johonkin ihmiseen tai koiraan. Eräitä koiria ja ihmisiä se ei siedä jostain syystä ollenkaan, mutta sitten on taas ne toiset tyypit, joihin se ihastuu täysillä! Ne joista Pessi pitää, saavat siitä uskollisen ja kovin ’nuoleskelevan’ ystävän:)

Pessi on erittäin nopea ja hyvin reagoiva koira, ja usein tuntuu, että se tietää sen myös itse erinomaisen hyvin. Tuttu näky lenkeillä on, kun Pessi ärsyttää muut koirat jahtaamaan itseään ja jos Pessi puhuisi siinä tilanteessa, se varmasti huutaisi: "Ottakaapa kiinni jos saatte, mutta luulenpa että ette koskaan saa minua kiinni!” Pessi rakastaa myös metsälenkkejä ja sen kuono on lenkeillä miltein tauotta maassa kiinni, hajumaailma on Pessin mielestä maailman ihanin asia!

Pessin ensimmäiset vuodet kiertelimme näyttelyitä aikalailla ympäri Suomea. Näyttely-reissuista ei tarvinnut lähteä aina tyhjin käsin; mukaan on lähtenyt mm. yksi serti, muutama vara-serti ja monta PU-kehän sijoitusta. Pessin näyttelytulokset ovat saaneet minut vakuuttuneeksi siitä, että "Hei, jotku muutkin ovat tajunneet, että minun Pessukkani on maailman komein sheltti! -Tai no... ainakin melkein :-) Nykyään Pessin "näyttelykalenterit" huutavat tyhjää, mutta eihän sitä koskaan tiedä, milloin innostumme ja palaamme taas näyttelykehässä käymään...

Olemme Pessin kanssa käyneet tokon alkeis-ja jatkokurssin. Itseäni ei kuitenkaan sen kummemmin toko-kärpänen puraissut, joten tokoilu rajoittuu ihan kotipihatokoiluksi. Pessi kuitenkin pitää tokosta ja sen vahvalla miellyttämishalulla pääsisi varmasti myös tokossa pidemmälle :)

Pessin ja minun ykkösharrastus on kuitenkin ehdottomasti agility. Agility historiamme alkoi syksyllä -07 agilityn alkeiskurssilla, jatkuen alkukesään -08 valmennusryhmässä Active Dogs:illa, mutta sitten tuli harmillinen, melkein puolentoista vuoden tauko koulukiireiden ja liian pitkien treenimatkojen vuoksi. Palasimme kuitenkin agilityn kiehtovaan maailmaan tammikuussa -11 Kemko:n treeneissä Kemissä ja voi kuinka onnellinen olenkaan siitä, että palasimme, sillä onhan se agility niin kivaa ja mukaansatempaavaa:) Lisäksi Pessin nopeus, hyvä reagointikyky ja ketteryys pääsevät kyllä täysin oikeuksiinsa agilityssä:-) Pessi pistää minut kokemattoman ohjaajan toisinaan hyvinkin koville, ei meinaa ohjaus eikä jalat aina perässä pysyä:)

Lisäksi olen joutunut jopa hieman kantapään kautta erityisesti agilityssä oppimaan ja opettelemaan yhä kovasti sitä, kuinka paljon se oma mielentila ja käyttäytyminen vaikuttavatkaan yhteistyöhön koiran kanssa, vaikka sitä yrittäisikin olla näyttämättä. Sillä Pessi on aina ollut hyvin herkkä reagoimaan ihmisten mielentiloihin, ja jo hyvinkin pieni oma epävarmuus tai negatiivisuuteen vähänkin vivahtava äänensävy tarttuvat välittömästi Pessiin hyvin suurena epävarmuutena, toisinaan jopa sellaisissa mittapuissa, että Pessi lakkaa kokonaan toimimasta ja epävarmuus valtaa hetkellisesti täysin koko shelttijannun. Mutta tämä on kuitenkin varmasti yksi tärkeimmistä asioista, mitä Pessi on minulle ensimmäisenä koirana opettanut.

Ja kevyeksi lopuksi, Pessikin omaa lukuisia lempiminiä ja niiden väännöksien käännöksiä: Pesu, Pesadus, Pessukka, Pesula,Pöpsi, Mupsu, Möppi, Möppeliäinen, Petsuuna, Harmaa Eminenssi ja ne muut jatkuvasti lisääntyvät lukuisat nimiväännökset, joita rakastan viikoittain keksiä;-)

Syntymäaika: 11.9.2005
Väri: blue merle
Koko: n. 37 cm
Paino: n. 8 kg
Silmät: 24.10.2005 (pentutark.) ei todettu perinnöllisiä silmäsairauksia
19.10.2006: ei todettu perinnöllisiä silmäsairauksia, CEA: ei todettu
Lonkat: B/B
Kyynärät: 0/0
Polvet: 0/0
Kasvattaja: Miina Lukkari, Kajaani
Isä: C.I.B CA CH CA MVA LU MVA ZA MVA NL MVA SA CH 
Faradale Frisbee for Grandgables
Emä: Susadan Hurvitellen

Näyttelyt: 1 x sert, 3 x varasert, 5 x PU3, 11 x ERI

Agility: kilpailee medi3 luokassa
Pessin nollaradat: 

Ragit Rovaniemi 25.8.2012, agilityrata -6,88

Ragit Pello 29.3.2013, agilityrata -4,05 (agiSERT)
OKK, Oulu 9.7.2013, agilityrata -6,78
Ragit Rovaniemi 31.8.2013, agilityrata -2,87
HiFi Kajaani 14.10.2013, hyppyrata -7,83

OKK, Oulu 5.4.2014, agilityrata -6,01
Ragit, Rovaniemi, 18.4.2014, agilityrata -4,48
Ragit, Rovaniemi, 19.4.2014 agilityrata -5,97
Arctic, Keminmaa, 28.5.2014, agilityrata -2,03