tiistai 23. helmikuuta 2010

Onnistunutta päällejuoksua á la T&L

P-pojat pääsivät Vuokolle ja Nekulle hoitoon, kun Lillin kanssa suuntasimme jälleen agilityharkkoihin eilen Virpaan hyytävän kylmänä torstai-iltana.

Pakastehelvettiin ei loppua näy:( Lämmittelylenkki jäi lyhyeksi Lillin nostellessa tassujaan heti kohta hallin ulkopuolella, joten siirryimme hallin sisälle ihmettelemään hallin tapahtumia;-) Lilulla oli päällään lämmittävä fleeceloimi, mutta tassusia se ei tietenkään lämmittänyt! Aikaa oli parikymmentä minuuttia omien harkkojen alkuun, joten kun olimme moikanneet muutamaa tuttua shelttikasvoa, rupesimme lämmittelemään sisällä hallissa. Kävelyä, pyörimistä, istumista, kontaktia jne. yleistä liikkeellä oloa, jotta lämmin veri virtaisi kohmettuneisiin jäseniin.

Koska aika oli rajallinen kaikkien kahdeksan koirakon tehdä rataa läpi toistoineen ja korjauksineen, kukin teki vuorollaan agiopemme Niinan opastuksella päällejuoksun tekniikkaharjoituksia radan toisessa päässä: esteet A, B, C, D, E, F ja G ja toiset tekivät vuorollaan radan toisessa päässä olevaa radanpätkää, jonka olimme ensin läpikäyneet Niinan opastuksella.

Täytyy vielä tähän mainita, että Niinalla on tapana lähettää aina päivän harjoitus etukäteen spostilla ryhmäläisille. Tämä on erinomainen tapa valmistella koirakoita illan harkkoihin: radan rakennusta ajatellen ja tietenkin itse päivän radan ohjaustakin ajatellen. Opettelen itse radan parhaani mukaan ulkoa, jotta rataan tutustumisessa ei menisi niin kauan aikaa ja että olisi parhaalla mahdollisella tavalla valmistautunut harkkoihin. Tavoitteena tietenkin jouheva ja sujuva ohjaus koirakolle; -ei tosissaan, mutta tunteella;-)

Lilun kanssa ei ongelmia alun ratapätkällä, ts. hypyillä ja putkella siis. Otin hypyltä1 hypylle2 päällejuoksuna ja hienosti Lilli tuli ohjaukseen mukaan. Lilun putkeen3 irtoaminenkin on ihanteellista, vauhdilla ja mielellään shelttimimmi sujahtaa ’mistä ja milloin vain’ putkeen. Keinulla4 sitten harjoiteltiin ohareita;-) Tätä täytyy miettiä, että mikähän siinä on, että keinua pitää väistää, mutta sitten kuitenkin houkuttelun, maanittelun ja hienovaraisen painostuksen ansiosta sinne kuitenkin sitten mennään??!! Mielestäni Lilli osaa k-a-i-k-k-i esteet, myös keinun. Yleensä se ohjauksessa juoksee keinun ohi, mutta palaa sitten kuitenkin käskystä esteelle, nostaa ensin toisen etujalan ylösmenolle ja sitten hyppää kokonaan esteelle ja osaa itse jarruttaa hienosta keinun alas menolla. (Varoin tosin lentokeinua ihan vieressä).

Onko kenelläkään ajatuksia tai ideoita miten Lillin kanssa tulisi edetä kontakteilla? Se on siis 7-vuotias ja aikaisemmin kontaktit tehty siten, korjaa Vuokko jos on väärin, että sille on käskytetty ’odottaa’ tms. ja se on odottanut ohjaajaa kontaktin alas menolla ja ohjaaja on vienyt sen alas kontaktilla. Sittemmin aloitettu 2on2off –opettelu, jonka se ymmärtääkseni jotenkuten osaa, mutta ei vielä rataharjoittelussa. Aikaisemmin Vuokon kanssa harjoitellessa mm. keinulla ei ole ollut ’ohari-ongelmaa’! Onko kyse koiran epävarmuudesta ja epätietoisuudesta siitä, että mitä siltä odotetaan kontaktiesteillä ts. keinulla??!! Minun muutaman kerran ohjauksessani mm. puomille Lilu juoksi reippaasti ilman epäröintiä. Keinu näyttää olevan jonkinlainen sudenkuoppa. Toisaalta Lilli kuitenkin näyttää osaavan suorittaa keinunkin itsenäisesti, osaa jarruttaa jne. Kehuin sitä oikein mairealla äänellä ja moneen kertaan eilen keinun 2on2off –harjoituksissa ja huomasinkin, kuinka Lilli reagoi kehumiseen myönteisesti.

Keinun4 jälkeen valssaus hypylle5 ja edelleen hypylle6, hieno rengas7 ja kepeillä8 pieni avokulma no problem:) Tätä radan pätkää hinkattiin muutamaan otteeseen. Huvittavaa, kun huomasin Lillin kuumuvan ohjauksessa; kerran kuulu pieni hhhhhrrrhmmmräyh hypyn5 ja 6 välillä, ja Lilu yritti paimentaa ohjaajaa nappaamalla melkein hihasta kiinni. Tunsin kuonon kosketuksen, mutta eipä osunut tällä kertaa Lilli Onerva;-)

Päällejuoksun tekniikkaharjoituksessa teimme ensin pienen palan esteillä putkiA, hyppyB ja hyppyC. Meni kerrasta, mutta korjasin ajoitusta ja omaa liikettä toiseen kertaan ja jo tuntui huomattavasti sujuvammalta. Sitten koko tekniikkaharjoitus pariin kertaan ja olin erittäin tyytyväinen itseeni ja Lilliin. Ymmärtääkseni eilisen harjoituksen perusteella päällejuoksun tärkein elementti on sijoittautuminen ja oman liikkeen ajoitus koiraan nähden. Liike ei saa pysähtyä hypyn taakse, mutta ohjaaja ei edistääkään liikaa seuraavalle esteelle. Kotiläksyksi ja mielikuvaharjoitukseksi toispuoleisen ohjaajan motorisesti heikomman, vasemman puolen käyttöä;-)

Otettiin myös Aa:ta yksistään 2on2offilla. Muutama onnistunut toisto ja jätin suoritukset muhimaan kovan kehumisen ja nakkipläjäyksen kera shelttimimmin korvien väliin. Keppejä otettiin avokulmasta ja Lillille ilmeisesti hiukan haastavammasta pimeästä kulmasta. Lisäksi harjoiteltiin paikalla istumista: ei kestänyt istua kentän laidalla kun kävin kiertämässä kepit, lähti palatessa liikkeelle. Palautin paikalle ja kiersin kepit vain puolivälistä. Kehua ja palkkaa Lilulle kiltisti paikallaan istumisesta häiriöisessä ja metelöivässä ympäristössä!

Lopeteltiin ja käytiin kylmästä huolimatta pieni pyörähdys hallin takana ja pisulla. Autolle palatessa Lilu suuntasi jälleen hallin ovelle, että eiköhän mennä taas:) Seuraavan kerran Lillin kanssa agibaanalla parin viikon kuluttua, agility on näköjään Lilunkin mielestä hurrrrjan kivaa:D


perjantai 19. helmikuuta 2010

Lilli, -uusi agiystäväni:)

Mettovaaran Lilli Onervan kanssa olemme viime aikoina tutustelleet toisiimme agilityn merkeissä. (Tunnetaan toisemme siis hyvin jo ennestään, onhan Lilli meidän Pyryn sisko;-) Eilen sitten päästiin itse asiaan ja harkat meni enemmän kuin mukavasti:)Ohjaaja on tietysti aika ruosteessa, mutta shelttimimmi kulki kuin rasvattu salama senkin edestä. Lillin ohjaus on noin tempoa, rytmiä ja ajoitusta ajatellen vähän samantapaista kuin Panun ohjaaminen. – Kuumapäiseen Panu Pantteriin verrattuna Lilu on onneksi temperamentiltaan astetta rauhallisempi.

Lilli kilpaili viime kesänä muutaman kerran Niinan kanssa ja nyt Vuokko ystävällisesti antoi rakkaan ystävänsä lainakoiraksi allekirjoittanelle:) Kiitos vielä Vuokko! Vuokko on aikaisemmin tehnyt hienoa agilityharjoittelua Lillin kanssa, sillä Lilli osaa kaikki esteet, -erikoismaininta upeasta keppien osaamisesta ja varmuudesta. Kontaktien opettelu on sittemmin aloitettu uudestaan ja tavoitteena Lillillä on 2on2offit eli pysähtymiskontaktit.

Eilisissä harkoissa tehtiin ensin esteet 1-12 ja ensimmäisellä yrittämällä meni upeesti puomille saakka, jossa tuli ensin ohari, mutta mitäs me tytöt pienistä. Otettiin puomi huolella uudestaan ja pysähtymiskontaktin kanssa.

Käytännössä eka kiekalla menin seisomaan putken3 taakse vastaanottamaan Lilliä, joka epäröimättä kiisi kahden hypyn takaa putkeen. Siirryin hypylle4 ensin viemään hypyn yli ja samalla valssasin ja käänsin hypylle5 ja hypylle6, josta jatkettiin takaaleikkauksella putkeen7, Lilu irtosikin epäröimättä ja vauhdilla putkeen<3 Putkesta7 tuli hypylle8 hiukan suuri kaarto, mutta ei kovin paha (huom! ohjaaja olisi voinut ennakoida äänellään koiralle suuntaa aiemmin!!!!). Hypyt 9, 10 ja 11 ei ongelmia, kulki vauhdilla ja tarkasti.

Jätettiin harkka hautumaan ja siirryttiin radan sivulle källäilemään ja pyöriskelmään. Hallin toisella kentällä oli tokoryhmä, jonka liepeeseen siirryimme vaivihkaa. Palauttelin Lilulle mieleen naksutinta istu+naks+palkka, istu+naks+palkka, -hyvin näytti muistavan systeemin:) Sitten seuruutusta lämpimiksemme, tuijoteltiin toisiamme silmiin, naksuteltiin ja Lilu sai palkkaa ja kehuja hienosta kontaktista! Seuruupaikkakin oli aika ok, Lil tuppasi kuitenkin hiukan edistämään veljensä Pyryn tavoin;) Tehtiin lisäksi muutama 2on2off keinun alastulolla, naksun kanssa ja nami odottamassa muutaman metrin päässä. Jätin persolle shelttimimmille asian hautumaan haluttavasti, hää olis vielä tehny ja tehny, mutta lopetin muutamaan kertaan tarkoituksella intopiukeessa tilassa;-)

Sitten jälleen radalle harkan viimeisenä koirakkona. Rata sujui vauhdilla, tarkasti ja p-u-o-m-i-n kanssa virheettä, kunnes putki13 hypylle14 teki ohjaajalle tepposet! Muistutan tässä vielä itselleni; älä jätä koiraa selän taakse, älä kiirehdi ja hätiköi vaikka koira tulee lujaa, säilytä rauhallinen kontrolli ja kontakti koiraan. Muista äänenkäyttö!!!! Tässä näin, jotta muistaisin ensi kerralla;-)

Lisäksi hyppy16 kepeille17 aiheutti ajoituksen ja sijoittautumisen pähkäilyä. Mun täytyi malttaa odottaa, että Lilli tulee hypylle16 ja käskyttää kepit ja vasta sen jälkeen liikkua takaaleikkauksella eteenpäin. Täytyy vielä todeta, että meille sopii Lillin kanssa takaaleikkaukset, ennemmin kuin persjätöt. Lilli on Vuokon ohjauksessa tottunut takaaleikkauksiin ja mullehan ne sopii kuin nenä päähän. Mielummin jouheva takaaleikkaus, kuin hätäilevä ja epävarma persjättö. Tietysti nuo persjätötkin puolustaa paikkaansa, mutta mä en vielä osaa niitä tarpeeksi hyvin. Lisäksi sain agiope Niinalta ohjetta muistaa keppien käskytyksen alusta loppuun, jotta jatkoon ohjaus olisi sujuvampi.

Niinnihkuu!!!! Tuskin maltan odottaa ensi maanantaita, jolloin pääsemme Lilun kanssa jälleen harkkaradalle hurvittelemaan:)

keskiviikko 17. helmikuuta 2010