tiistai 23. helmikuuta 2010

Onnistunutta päällejuoksua á la T&L

P-pojat pääsivät Vuokolle ja Nekulle hoitoon, kun Lillin kanssa suuntasimme jälleen agilityharkkoihin eilen Virpaan hyytävän kylmänä torstai-iltana.

Pakastehelvettiin ei loppua näy:( Lämmittelylenkki jäi lyhyeksi Lillin nostellessa tassujaan heti kohta hallin ulkopuolella, joten siirryimme hallin sisälle ihmettelemään hallin tapahtumia;-) Lilulla oli päällään lämmittävä fleeceloimi, mutta tassusia se ei tietenkään lämmittänyt! Aikaa oli parikymmentä minuuttia omien harkkojen alkuun, joten kun olimme moikanneet muutamaa tuttua shelttikasvoa, rupesimme lämmittelemään sisällä hallissa. Kävelyä, pyörimistä, istumista, kontaktia jne. yleistä liikkeellä oloa, jotta lämmin veri virtaisi kohmettuneisiin jäseniin.

Koska aika oli rajallinen kaikkien kahdeksan koirakon tehdä rataa läpi toistoineen ja korjauksineen, kukin teki vuorollaan agiopemme Niinan opastuksella päällejuoksun tekniikkaharjoituksia radan toisessa päässä: esteet A, B, C, D, E, F ja G ja toiset tekivät vuorollaan radan toisessa päässä olevaa radanpätkää, jonka olimme ensin läpikäyneet Niinan opastuksella.

Täytyy vielä tähän mainita, että Niinalla on tapana lähettää aina päivän harjoitus etukäteen spostilla ryhmäläisille. Tämä on erinomainen tapa valmistella koirakoita illan harkkoihin: radan rakennusta ajatellen ja tietenkin itse päivän radan ohjaustakin ajatellen. Opettelen itse radan parhaani mukaan ulkoa, jotta rataan tutustumisessa ei menisi niin kauan aikaa ja että olisi parhaalla mahdollisella tavalla valmistautunut harkkoihin. Tavoitteena tietenkin jouheva ja sujuva ohjaus koirakolle; -ei tosissaan, mutta tunteella;-)

Lilun kanssa ei ongelmia alun ratapätkällä, ts. hypyillä ja putkella siis. Otin hypyltä1 hypylle2 päällejuoksuna ja hienosti Lilli tuli ohjaukseen mukaan. Lilun putkeen3 irtoaminenkin on ihanteellista, vauhdilla ja mielellään shelttimimmi sujahtaa ’mistä ja milloin vain’ putkeen. Keinulla4 sitten harjoiteltiin ohareita;-) Tätä täytyy miettiä, että mikähän siinä on, että keinua pitää väistää, mutta sitten kuitenkin houkuttelun, maanittelun ja hienovaraisen painostuksen ansiosta sinne kuitenkin sitten mennään??!! Mielestäni Lilli osaa k-a-i-k-k-i esteet, myös keinun. Yleensä se ohjauksessa juoksee keinun ohi, mutta palaa sitten kuitenkin käskystä esteelle, nostaa ensin toisen etujalan ylösmenolle ja sitten hyppää kokonaan esteelle ja osaa itse jarruttaa hienosta keinun alas menolla. (Varoin tosin lentokeinua ihan vieressä).

Onko kenelläkään ajatuksia tai ideoita miten Lillin kanssa tulisi edetä kontakteilla? Se on siis 7-vuotias ja aikaisemmin kontaktit tehty siten, korjaa Vuokko jos on väärin, että sille on käskytetty ’odottaa’ tms. ja se on odottanut ohjaajaa kontaktin alas menolla ja ohjaaja on vienyt sen alas kontaktilla. Sittemmin aloitettu 2on2off –opettelu, jonka se ymmärtääkseni jotenkuten osaa, mutta ei vielä rataharjoittelussa. Aikaisemmin Vuokon kanssa harjoitellessa mm. keinulla ei ole ollut ’ohari-ongelmaa’! Onko kyse koiran epävarmuudesta ja epätietoisuudesta siitä, että mitä siltä odotetaan kontaktiesteillä ts. keinulla??!! Minun muutaman kerran ohjauksessani mm. puomille Lilu juoksi reippaasti ilman epäröintiä. Keinu näyttää olevan jonkinlainen sudenkuoppa. Toisaalta Lilli kuitenkin näyttää osaavan suorittaa keinunkin itsenäisesti, osaa jarruttaa jne. Kehuin sitä oikein mairealla äänellä ja moneen kertaan eilen keinun 2on2off –harjoituksissa ja huomasinkin, kuinka Lilli reagoi kehumiseen myönteisesti.

Keinun4 jälkeen valssaus hypylle5 ja edelleen hypylle6, hieno rengas7 ja kepeillä8 pieni avokulma no problem:) Tätä radan pätkää hinkattiin muutamaan otteeseen. Huvittavaa, kun huomasin Lillin kuumuvan ohjauksessa; kerran kuulu pieni hhhhhrrrhmmmräyh hypyn5 ja 6 välillä, ja Lilu yritti paimentaa ohjaajaa nappaamalla melkein hihasta kiinni. Tunsin kuonon kosketuksen, mutta eipä osunut tällä kertaa Lilli Onerva;-)

Päällejuoksun tekniikkaharjoituksessa teimme ensin pienen palan esteillä putkiA, hyppyB ja hyppyC. Meni kerrasta, mutta korjasin ajoitusta ja omaa liikettä toiseen kertaan ja jo tuntui huomattavasti sujuvammalta. Sitten koko tekniikkaharjoitus pariin kertaan ja olin erittäin tyytyväinen itseeni ja Lilliin. Ymmärtääkseni eilisen harjoituksen perusteella päällejuoksun tärkein elementti on sijoittautuminen ja oman liikkeen ajoitus koiraan nähden. Liike ei saa pysähtyä hypyn taakse, mutta ohjaaja ei edistääkään liikaa seuraavalle esteelle. Kotiläksyksi ja mielikuvaharjoitukseksi toispuoleisen ohjaajan motorisesti heikomman, vasemman puolen käyttöä;-)

Otettiin myös Aa:ta yksistään 2on2offilla. Muutama onnistunut toisto ja jätin suoritukset muhimaan kovan kehumisen ja nakkipläjäyksen kera shelttimimmin korvien väliin. Keppejä otettiin avokulmasta ja Lillille ilmeisesti hiukan haastavammasta pimeästä kulmasta. Lisäksi harjoiteltiin paikalla istumista: ei kestänyt istua kentän laidalla kun kävin kiertämässä kepit, lähti palatessa liikkeelle. Palautin paikalle ja kiersin kepit vain puolivälistä. Kehua ja palkkaa Lilulle kiltisti paikallaan istumisesta häiriöisessä ja metelöivässä ympäristössä!

Lopeteltiin ja käytiin kylmästä huolimatta pieni pyörähdys hallin takana ja pisulla. Autolle palatessa Lilu suuntasi jälleen hallin ovelle, että eiköhän mennä taas:) Seuraavan kerran Lillin kanssa agibaanalla parin viikon kuluttua, agility on näköjään Lilunkin mielestä hurrrrjan kivaa:D


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti