perjantai 14. tammikuuta 2011

Kuriton mamman mussukka

Panu aloitteli tokokevättä eilen Virpiniemen halliharkoissa. Toivottavasti hyvät lukijat ymmärrätte otsikon piilomerkityksen, sillä mussukan mamma ei ollut omistajana ja ohjaajana tehtäviensä tasalla, vaan antoi mussukalleen ihan liikaa ohjaksia sekä tilaisuuden ja mahdollisuuden jälleen haahuilla ja kulkea kuono pitkin hallin lattoita. Se ei sinänsä tuhonnut tokotunnin antia, mutta jätti mammaan itseensä pettymyksen tunteen ja tarpeen tehdä pomon kurinpidollisen ryhtiliikkeen tulevia tunteja silmällä pitäen ja muutenkin…;-)

Paikalla makuuta ajatellen Panu oli tauon jälkeen yliampuvan intopiukeessa tilassa ja sinkoili ympäriinsä piippaillen. Vuodenvaihteen tauon aikana, joka on venynyt siis noin neljään viikkoon, ei olla tehty juuri mitään satunnaisia ’istu’, ’odota’ ja ’maata’ lukuun ottamatta. Siksi päätin ottaa paikalla makuun vain kahtena minuuttina. Panu jojoili maata menossa, mutta jäi maata paikoilleen hienosti. Kävin pk-esteen takana piilossa noin 10 sekkaa ja palasin riviin ohjaajien kanssa. Panun kuono pyöri rivissä sinne tänne herkkujen hajuja ilmasta metsästäen, se piipitteli ja oli muutenkin levoton. Katsoin sitä tiiviisti ja painostavasti ja Panu rauhoittui loppua kohti katsomaan takaisin. Nousi perusasentoon ensimmäisellä josta palkkasin rauhallisesti.

Tunnin varsinaisena teemana olivat jäävät, jota teemme nyt siis avoimen luokan tyyliin. Maata menossa Panu vaihtoi liiaksi toiselle lonkalleen ja kääntyi katsomaan, kun siirryin taakse. Muuten liike sujui hienosti. Sama liikkeestä seisomisessa, mutta vain pään kääntäminen lienee sallittua. Toko-ope Nea huomasi tosin, että seisomisessa Panu liikutti hieman takajalkojaan, kun siirryin sen taakse. Hiomista siis tähän.

Jäävien kääntyilyyn sain toko-ope Pialta namialustan, joka jätettiin ohjaajan takana käynnin aikana koiran eteen, jotta sen kuono ja mielenkiinto pysyisi etupainoitteisena, vaikka ohjaaja pyörisi missä. Vaikutukset näkyivät heti ja Panu käänsi vain päätään lievästi. Vapautus namialustalle eteen. Tätäkin työstetään jatkossa.

Otettiin myös lyhyttä seuraamista naksun kanssa ja hiottiin suoraa perus- ja makuuasentoa. Panulla on taipumusta kääntyä perusasennossa liiaksi kohti ohjaajaa oikealle, joten perusasentokin on sitä myöten yleensä vinossa oikealle. Ohjaajalla on tässä tarkka paikka, kun ottaa koiran perusasentoon siten, että koira on oikeassa kohtaa ja suorassa. Päästän Panun liiaksi eteen, joten sillä on tilaa kääntyä vinoon. Tavoitteena on hakea perusasennon paikka pikkuisen taempana.

Tokotunnin kevennyksenä Panu raateli villahanskaani sekä teimme poispäin käännöksiä;-) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti