maanantai 13. heinäkuuta 2009

Takaa leikkauksen saloja

Haukkiksella kokoontui tänään neljän koirakon kopla Minna Jokisaaren agioppiin. Ryhmämme oli suht tasapäistä ykkös-kakkosluokan tasoa, yksi mini, kaksi mediä ja yksi maxi:)

Minna kartoitti ensin agioppilaiden toiveita opetuksen suhteen, jonka jälkeen siirryimme suoraan eniten toivottuun asiaan, eli takaa leikkausten opetteluun (-tai kokeneemmille kertaukseen;).

Kävimme ensin läpi takaa leikkausta yksittäisellä esteellä eli renkaalla, joka itsessäänkin saattaa olla vaikeahko este jollekulle. Panulle rengas ei ole ollut sinänsä ongelmallinen, mitä nyt ajoittaista kehikon läpi hyppelyä tapahtui silloin tällöin möllivaiheessa, -eikähän sille ole ollut mikään muukaan este ylivoimainen;-)

Noh, renkaalla takaa leikatessa Panu teki jälleen jatkuvasti sitä ei-toivottua kieppiään, joka on jo jonkin aikaa loistanut poissaolollaan. Tänään se tuli taas kuvioihin, uuden ohjauskuvion ja ohjaajan uuden liikkumistavan myötä:/ Yksittäisiä onnistumisiakin kyllä tapahtui ja takaa leikkaus onnistui renkaalla ilman kieppiäkin: saimme läksyksi tehdä takaa leikkauksia yksittäisillä hypyillä ja tavoitteena on kiepittömästi etenevä koira;)

Panun ylimääräisten kieppien perimmäisenä syynä saattaa olla sen lievä toispuoleisuus, joka on ymmärtääkseni aika yleistä koirilla. Tarvii vain ahkerasti harjoitella sitä huonompaakin puolta?! Kuten ihmisilläkin?!

Itse takaa leikkausten rataharjoitus oli kivasti etenevä pätkä, jossa jokaisen esteen jälkeen leikattiin takaa;) Rataantutustumisessa sain ohjeen pitää ohjaavaa kättä nykyistä alempana, jotta pienehkö medi-Panu näkee ohjauksen paremmin. Ensimmäinen kerta meni jälleen kerrasta, mutta matkassa oli mukana liikaa kieppejä. Sain edelleen evästystä vartalon liikkeen suhteen, jonka pitäisi ennakoida koiralle liikkeen suuntaa esteen jälkeen siten, että vartalo osoittaa etenemissuuntaan. Ei siis vain seuraavalle esteelle, vaan jo sitä seuraavalle. Eli takaa leikkauksissa ohjaaja liikkuu aika tavalla sivu suunnassa, jotta koira ymmärtää oikean etenemissuunnan. Tämä oli uutta ja antoisaa! Saimme tästäkin kotiläksyä harjoitella kuviota enemmän!

Toinen rataharjoitus oli supernopea pätkä: lähtöhyppy, sivuttain hypylle, takaa kierto hypylle, pituus, pimeä suora putki ja takaisin kiertohyppy ja loppusuora. Tässä harjoituksessa oli Panun ohjauksen kannalta tärkeintä oikea sijoittuminen startissa, ja joka ei (tietenkään) ensmäisellä kerralla ollut kohillaan ollenkaan. Olin auttamattomasti myöhässä ja rata hajosi muun muassa pyllistelyyn, fokuksen puutteeseen ja tumput suorina tuppisuuna seisoskeluun:/ Jalatkin meni jo eka kiekasta maitohapoille:D Tämä oli sellainen wake up woman! –rata, jossa kökköohjaus löi jälleen vasten kasvoja ja irvaili, että huopatossutehtaalla hissutellaan hiljaa ja agibaanalla mennään kovaa eikä vain meinata!

Kurssi jatkuu vielä huomenissa!

2 kommenttia:

  1. Mahtava meininki!! Hyvä te! Mää voisin opetella täs samalla, etälukemalla jotain.. ;) Tuo leikkaustreeni on vaikea ja upeeta, että sitei oo unohettu kaikkien kikkakolmosten aikana.. ;)

    VastaaPoista
  2. Joo Miira, tässä tuli ilmeisesti opeteltua vanhaa hyvää takaaleikkausta eka kertaa kunnolla, sitten kun kesällä -07 aloteltiin Panskun kanssa;) -Tykkäsin, että vanhassa vara parempi!

    Agiopemme anto myös vinkkiä siitä, että kannattaa miettiä, kannattaako kaikkia uusia ohjauskikkoja käyttää esm. jaakotus ja oliko se nyt back lash/leap tms, jotka saattaa pahimmassa tapauksessa hidastaa ratasuoritusta tai koira pääsee karkailemaan selän takaa;-)))

    VastaaPoista