sunnuntai 25. lokakuuta 2009

Tokoboosteri käytännössä; sheltin suu näkkärillä

Perjantain tokotunnin pääteema oli hyppy. Mukanani oli myös noutokapula sekä tarkoitus oli ottaa lisäksi seuruuta.

Pyryn kanssa orientoiduttiin tokoilemaan tokoboosterin kanssa: Pikkujätti oli erittäin innostuneen ja motivoituneen oloinen, ellen sanoisi ihan riehakas tokoboosterin kanssa riekkumisen jälkeen. Häntä liputti iloisesti ja josko koirat hymyilee, niin sitä Pyry teki, kun se asettui perusasentoon seuruuta varten. Lähtökohta oli siis lupaava ja Pyryn seuraamisessa ei ilmennytkään mitään korjattavaa, sikäli mikäli minä huomasin lattianrajaan;) Käännöksissä teimme huippuyhteistyötä ja täyskäännöskin meni hienolla kontaktilla, Pyry ihan jalan tuntumassa. Ohjaajan oivallus mennä pikkujättiaskelin täyskäännöksellä on kantanut hedelmää ja vaikka vähän nolottaakin nämä myöhäiset oivallukset vuosien tokoilun jälkeen, niin tämä onkin meidän tokoa:/

Otettiin repimiskisa jälleen tokoboosterilla ja ohjaajalla alkoi vähitellen hiki kihota pipon alle. Haukkuakin irtosi, mutta hienosti Pyry rauhoittui tokoilemaan. Sitten noutoa Pyryn kanssa…Pyry ei ole koskaan, ikinä suostunut ottamaan noutokapulaa suuhunsa, enkä aio enkä halua sitä siihen pakottaa. Risuja, keppejä ja tunnarikapulaa suupielestä se kantaa, mutta ei noutokapulaa, joka oliskin varsinainen halko sen suussa. Yritin aikani, ja Pyry asettui maata kapulan eteen ja katsoi silmiini: ’kannattaako tämä, voidaan olla tässä vaikka koko illan?!’ Tein sitten niin, että noudettiin tokoboosteria:) Pyry perusasentoon, ’nouda’ ja Pikkujätti kiisi käskystä noutamaan boosterin ja toi sen ohjaajalle käteen, Pjätin ajatuksena oli tietenkin revitellä sen kanssa. Ja niin me tehtiinkin;) Pyry siis tuntee ja tietää ’nouda’ käskyn, mutta ei siis suostu noutamaan noutokapulaa.

Pyry hypylle, tehtiin alo-sellaista: tässä olen aina ennen suoritusta tehnyt muutaman lämmittelyhypyn, mutta nyt ei tehty! Katottiin miten menee suorilta, kokeenomaisesti. Ei mennyt ensimmäisellä käskyllä, vaan jäi tuumailemaan hypyn eteen. Meni muistaakseni toisella vai oliko kolmannella käskyllä. Jäi hienosti seisomaan ja odotti ohjaajan viereen. Seisovilta vapautus.

Periaatteessa kehuja toko-opelta, mutta läksyä hypyn suorittamiseen ilman lämmittelyä siten, että makupalan heitolla hypyn yli irtoaa ensimmäisellä ja itse hyppäämisen vahvistamista erikseen. Eli pieni askel taaksepäin ja liikkeen hajottaminen osiin kokonaisen liikkeen vahvistamiseksi.

Paikallamakuuta ei otettu tällä kertaa ryhmässä, joten tein Pyryn kanssa omaa harjoitusta. Perusasento, maata (ei mennyt heti ensimmäisellä käskyllä?!), paikka, kääntymässä käyminen parin metrin päässä, paluu, viive, istu, vapaa. -> namia & tokoboosteria:) Tätä pari kertaa ja sitten jo ensimmäisellä käskyllä toteutti ja kesti ohjaajan etäisyyden hallin leveydeltä. En ottanut siis aikaa, mutta käskyn ketjuttamista, etäisyyttä, häiriön sietoa ja pääpaino superhyvissä palkoissa liikkeen jälkeen:)

Panu kentälle, intokiihkeästi sisään, perusasento oven edessä ja siirtyminen rauhallisesti tokokehään. Perusasentoja naksulla, luoksetuloa lyhyellä matkalla, namia & tokoboosteria. Panulle noutoa ensin siten, että jäi istumaan ja asetin noutokapulan sen eteen parin-kolmen metrin päähän ja itse siitä vielä sama matka. Käskyllä toi sivulle ja luovutti oikein: nouda, sivu, anna. Tein sitten perusasennosta, teki yhden kerran ja sitten ei sujunut, ei halunnut ja rupesi pullikoimaan haukkumalla??!! Kiirehdinkö taas?? On kyllä tehnyt perusasennosta noutoa ennenkin, mutta taukoa välissä. Palasimme ensin mainittuun tapaan, josta Pantterille sitten useita onnistuneita toistoja. Jokaisesta tietysti runsasta palkkaa namilla ja boosterilla. Saimme toko-opelta laiskanläksyä luovuttamisen viiveeseen; nyt ennakoi luovuttamista ja pthullautti kapulan suustaan tietyllä hetkellä.

Kokeilimme Pantteri kanssa evl- noudon alkeita toko-open ohjeen mukaan. Panu seisomaan ja molemmille puolille esineet, toisella puolella boosteri ja toisella näön vuoksi noutokapula. Lähetin onnistuneesti boosterille ensin vasemmalle ja sitten oikealla puolelle. Hyvin irtosi ensimmäisillä ja boosteria palkaksi.

Panun kanssa myös seuruukaavioita, joissa Pantterin kontakti rikkoutumaton. Tein suoraa seuruuta tempon vaihdoilla sekä lyhyitä käännöksiä naksuttimella ja pidemmät kaaviot nami kädessä. Perusasento jäi usein kovin väljäksi pysähtymisessä, jotta täytyy harkata sitä ja ajoittaa pysähtymiset oikein sekä välttää töksäyttämisiä.

Loppukaneetiksi täytyy päätellä, että tokoboosteri sopi Pyrylle erinomaisesti ja paremmin kuin Panulle. Pyry innostui sopivan mukavasti ja oli selvästi iloisemmalla ja nauravaisella mielellä mukana hommissa. Motivaatio lisääntyi silminnähtävästi. Ei-toivottua haukkumista oli kuitenkin Pyrymäisesti mukana, mutta rauhoittui aina käskystä töihin. Panu sen sijaan kiihtyi boosterista liikaa ja kuumaverisenä shelttipantterina sen suitsiminen oli työläämpää kuin Pyryn. Panun työmotivaatiossa ei ollut moitteen sijaa, kuten ei koskaan, sille riittää mainiosti ruokapalkkakin. Voisin käyttää Panulle tokoboosteria silleen harkitusti, silloin tällöin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti