perjantai 12. kesäkuuta 2009

Tokoa kaatosateessa:/

Taivas repesi juuri siinä vaiheessa, kun ajelin eilen Haukkikselle tokotunnille. Jyrähtelipä itse Ukko Ylijumalakin tokotunnin tiimellyksessä ja totta puhuen olisin kyllä nakannut kinttaat tiskiin, jollei olisi ollut agituntia tokon jälkeen. Niinpä vesisateessa läpimäräksi uitettu ohjaaja koirineen jatkoi sinnikkäästi tokotunnilla, sillä vaikka olemme P-poikien kanssa sokerista tehtyjä, kestää aikansa ennen kuin sulamme;)

Pyry ei ollut aivan terävimmillään kuulolla, koska olimme juuri Vuokon kanssa painineet sen kanssa kolme varttia, jotta saisin poistettua Pyryn vasenta silmää ärsyttävän ylimääräisen ripsen:( Pyry Peruskoira vei voiton ripsitaistelusta tällä erää, enkä harmittavasti saanut ripseä poistettua. Täytynee hakea ell:n apua ylimääräisten ripsien poistoon lähipäivinä! Myös Pyryn oikeassa silmässä on ripsiä, jotka vaivaavat silmää aina silloin tällöin:/ Onneksi tänä aamuna vasen silmä näytti kuitenkin rauhoittuneen pahimmasta ärsytyksestä?!

Aloiteltiin luoksepäästävyydellä, jossa Pyry pikkiriikkisen perääntyi, -jälleen, mutta ei pahasti! Uudella yrittämällä saatiin onnistunut lähestyminen, Pyryn ollessa ’paikka’ –käskyn alla. Uskon ja toivon, että pikku hiljaa Pikkujätistä hyvä tulee!

Paikalla makuussa Pyry nousi levottomasti alkuvaiheessa istumaan ja kävin palauttamassa sen maat a-asentoon. Sain kuitenkin lyhyen kaavan mukaisen paikallaolon onnistumaan loppuasentoa myöten, kun keskityin vain Pyryn suoritukseen, enkä kuikuillut ja odotellut muita koiriensa luo palaajia! Hyvät sulle Pyry!

Tunnin pääteemana liikkeestä seisominen ja hyppy. Pikku sesset meni ensin hypylle, ja parin lämppärihypyn jälkeen Pyry suoritti alo-luokan hypyn, mamman mielestä, kympin ja hymypoikapinssin arvoisesti;-) Pidin pientä viivettä ’seiso’ –käskyn jälkeen, jotta Pyry saisi aikaa kunnolla seisoa hypyn takana ja en pilaisi sitä turhalla kiirehtimisellä se viereen. Hyvät sulle tästäkin Pyry!

’Seiso’ –käsky kaikui vähän kuuroille korville: kaatosade, vierikentän agihurlum, ukkosen jyrinä jne ja pikku Pyry jäi vähän olosuhteiden jalkoihin. En ottanutkaan liikkeestä seisomista kokonaisena liikkeenä, vaan helposti vierellä kävelystä ’seiso’ –käskyä. Nooh, onnistumisiakin syntyihe, mutta ymmärrettävästi Pyryn motivaatio ei ollut taivaissa eilen, -eikä kyllä ohjaajankaan:/

Märkä Pyry autoon kuivattelemaan, (-milloin opin pitämään pyyhettä mukana?) ja Panu luonnon tarjoilemaan suihkuun:/

Panun kanssa muutama perusasento, jotta se hiffaisi, että ollaan tokotunnilla! Sitten lämmittelynomaisesti liikkeestä ’seiso’ naksun kanssa. Ihan se teki sitä, mutta keskittyminen ei ollut ymmärrettävästi paras mahdollinen. Ja olihan Panulla syykin siihen, miksi se sekoitti keskenään liikkeitä ja tarjosi koko osaamisarsenaaliaan ’seiso’ –käskyyn! Kun teimme liikkestä seisomista toko-opelle Panu putosi mallikkaasti maata ’seiso’ –käskyllä?! Teimme sitten liikkeestä maahanmenon ja Panu putosi edelleen hienosti maata, tällä kertaa oikeaoppisesti ’maata’ käskyyn!!!!

Syynä siihen, että koira ei osaa erottaa käskyjä toisistaan, on käskyjen samankaltaisuus: äänen käytön painotus, tavutus jne on niin samanlainen, että Panu ei kykene liikettä suoritettaessa spontaanisti erottamaan käskyjä toisistaan! Nyt teemme niin, että ’maata’ –käsky jää sellaisenaan, koska se on Panulla jo suht ’valmis’ ja ’seiso’ käskyyn tulee uusi painotus: ’seeei-so’, jotta eiköhän ja toivottavasti tämä selvitä asioita Panulle. Se kuitenkin ’osaa’ jo liikkeestä seisoa, kunhan vain käsky on tarpeeksi selkeä ja ymmärrettävä;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti