maanantai 28. kesäkuuta 2010

Torstaitokotusta

…tehtiin Panun kanssa ennen juhannusta. Tunnin pääteemana oli luoksetulo, liikkuroituna.

Lämppäröitiin ensin naksun kanssa perusasennoilla ja seuraamisstarteilla. Panu teki hienosti töitä ja oli täysin rinnoin mukana, kuten aina, kun on mitätahansa herkkuva tarjolla;)

Tunnin aluksi tehtiin luoksepäästävyys ja paikallamakuu, -jota olemme tehneet en edes muista milloin! Panu perusasennossa sivulla ja toko-ope lähestyi rauhallisesti, mutta määrätietoisesti. Pantteri antoi rapsutella ja silitellä itseään, josta tippui rauhalliset kehut ja nameja. Nappiin meni luoksepäästävyys:)

Paikallaoloa otettiin 2,5 minuuttia. Pyysin Sallaa kertomaan minuutin väliajat. Siirryin yhteiseen ohjaajarintamaan noin 10 metrin päähän koirasta. ’Minuutti’ kuului Sallan suunnalta, ja palasin palkkaamaan Panua ja toistin ’odota’ –käskyn ja poistuin hiukan lähemmäksi kuin ensimmäisellä jättökerralla.

Tähän väliin kuului kyliltä jonkinlainen paukaus, jonka jälkeen Panun (=paukkuarka) korvat rupesivat pyörimään levottomasti puolelta toiselle. Katsoin kuitenkin kiinteästi Panuun päin ja se pysyi hyvin paikoillaan. ’Kaksi’ kuului Sallalta ja palasin jälleen palkkaamaan Panua ja poistuin sen luota. Jäin vain parin metrin päähän, jotta saisimme Panun liikkeen onnistuneeseen päätökseen.

Melkein saman tien kuuluikin ’palaa koiran luo’ ja siirryin koiran viereen. Panu otti kontaktia makuulta ja pidin viivettä perusasentoon: ’Istu’, viivettä ja ’vapaa’. Pääsin kehumaan shelttijannua todella hienosta suorituksesta ja kaiken kukkuraksi paukauksen sietämisestäkin. Ainakin se tietää mitä ’odota’ tarkoittaa. Saa olla kieli keskellä suuta, että käsky ei kuitenkaan mene inflaatioon, kun se on käytössä agissakin:-//

Huolimatta onnistuneista lämppäreistä, luoksetulon ensimmäinen kerta ei mennyt putkeen. Matka oli Panulle liian pitkä, se otti häiriötä kentän reunalla narussa riehakoineesta Pyrystä ja perusasentokin meni sinne päin, eikä tasan sinne;) Vapautin ilman palkkaa neutraalisti. Tehtiin uudestaan lyhyemmällä matkalla ja nyt meni niin kuin pitikin! Kotiläksynä luoksetulon matkan vaihtelut ja pidentäminen vähitellen sekä ikuisuusprojektina perusasennot eri suunnista ja eri matkoilta nekin.

Siirryimme Panun (ja Pyryn) kanssa viereiselle kentälle hiomaan alo-hyppyä. Toistoksi otimme vielä kuitenkin pari luoksetuloa piiiitkällä matkalla. Hienosti tuli Panu sivulle oikein, mutta varmuutta ja häiriönsietokykyä tarvitaan vielä;) (Pyrykin pääsi tässä välissä loistamaan ja teki pari upeata luoksetuloa täsmällisellä ja hienolla loppuasennolla<3)

Panu teki hyppyä aiemmin ’hyppy’ –käskyllä, mutta olen joutunut vaihtamaan käskyn välttääkseni koiran samastumista agilityharjoitukseen. Tokohyppy oli jo aika hyvällä tolalla siten, että Panu irtosi hyppyyn, seisoi käskystä ja odotti ohjaajan siirtymistä viereen ja vapautumista. Liikkeeseen liittyi ’hyppy’ käskyllä vain ei-toivottuja lieveilmiöitä, kuten irtoamisongelmat ja haukkuminen:-// Eli meneehän siinä piuhat sekaisin vähemmästäkin, kun toisella kentällä ohjaaja tulee vauhdilla ’hyppy’ –käskyllä mukana ja siellä ’saa’ vielä haukkuakin mielin määrin?!

Eli Panun alo-hyppy on nyt siinä vaiheessa, että naksulla (ja käsiavullakin vielä) mennään ’aisa’ –käskyä ja nami odottaa toisella puolella. Seuraava vaihe on irtoamiset ilman namia hyppyyn ja seisomisen opettelu, tai Panun kohdalla ’seiso’ –käskyn kuuntelu. Se kun tulee hypyn suoritettuaan aina seisomaan esteen eteen kuin hevonen karsinassa ja odottamaan namipalkkaa. Tämä on peruja aikaisemmin opetetusta palkkaamisesta hypyn yli ja tulee olemaan vaikeaa opettaa se k-u-u-n-t-e-l-e-m-a-a-n käsky, eikä pelkästään toistamaan opittua liikettä?! Olen ajatellut ottaa tennispallon avuksi siihen, että Panu oppisi kuuntelemaan käskyä. –Tai olisiko muita hyviä vinkkejä kenelläkään?! :)

6 kommenttia:

 1. Ah, miten mielenkiintoista lukea tokotreeneistä!! :) (moon ihan pikkuisen hurahtamassa siihen).. :) Mä en tiedä tuosta hypystä, mutta mä varmaan menisin ensin ite siihen hyppyyn "kiinni", ihan lähelle, käskyttäisin siitä seiso ja sit, pikkuhiljaa, pidentäisin matkaa. Sillon mun kroppa "Tukkis" mahollisuuden hypätä heti takas. Mut voi olla, että kuollut idea jo syntyessään: en tajua näistä mitään... TEnnispallo/lelu vois meillä ainakin nostaa virettä tuossa liikkeessä liikaa: on muutenkin aika "äksönpainotteinen" liike.. ;)

  Ja tuo, että jos Panu reagoi ampumiseen ja makaa silti paikallaan: wow!! Kovin paukkuarka sei voi olla!! Hianoo!!!

  VastaaPoista
 2. Meidän tokoilu etenee sykleittäin Miira, joskus joka päivä ja yleensä ei ollenkaan;) Tai siis, tehdään me lenkkien yhteydessä luoksetuloa ja pikku seuraamispätkiä. Toko on niin tätä, pitäisi olla koko ajan johdonmukainen, suunnitelmallinen ja niiiiin säännöllinen, jotta edistyisi.

  Panu siis tietää, että hypyssä jäädään odottamaan ohjaajaa esteen toiselle puolelle;) Irtoamista harjoitellaan vielä uudella käskyllä ja vähitellen ilman apuja. Suurin ongelma on se, että hypyn jälkeen se tulee hyppyyn ihan kiinni seisomaan ja kuono keikkuu yli esteen. Se ei yhtään kuuntele käskyä, vaan tulee heti esteelle odottamaan palkkaansa, (kuten on opetettukin);))) Ideaali olisi se, että se jäisi noin metrin-kahden päähän hypystä seisomaan ja odottamaan ohjaajaa...;) -Tähän me pyritään nyt.

  Niin, tuo tennispallo Panulle tokossa on varmaankin liian kiihottava, kun muutenkin pitää varoa haukkumista;) Täytyy vielä kokeilla ja kattoo käytännössä, mikä olisi paras tapa pysäyttää se hypyn jälkeen: palkkamattomuusko, kunnes se rupeaisi kuuntelemaan käskyä??!!

  Paukkuarkuutta?! Panulla on syntynyt uuden vuoden ilotulitteiden ansiosta:(( En tiedä, onko se varsinaisesti paukkuarka, mutta kaikki paukaukset, ja jopa mattojen hakkaaminen aiheuttaa sille levottomuutta. -Pyry on toisaalta ihan lunki kaikille paukauksille?!

  VastaaPoista
 3. Ootko kokeillut takapalkkaa? Siihen hypylle.

  VastaaPoista
 4. Oon käyttäny takapalkkaa jäävissä liikkeissä. Voisi tietenkin kattoo miten se soveltuisi hyppyyn. Jotenkin Pantteri pitäisi saada nyt kuuntelemaan 'seiso' -käsky ja jäädä sitten niille sijoilleen töröttämään;)

  Pyryllä tuo hypylle seisominen ei ollut niin ongelmallista, se kun on niin pieni, että kuono ei ylety kärkkimään hypyn yli. -Voisin tietysti korottaa hyppyä niin, että Panun kuono ei ylety hypyn yli, mutta tähän asti ollaan menty matalalla hypyllä, jotta se hahmottaisi paremmin tuon irtaantumisen ja itsenäisen suorittamisen. Otanpa ensi kerralla pari hyppyä korkeammalta, jätän käsiapua pois ja kokeilen takapalkkaa.

  VastaaPoista
 5. ...tuli vielä mieleen, että kun olen jättänyt namialustan vielä suhteellisen lähelle hyppyä. Voisin siirtää sitä kauemmaksi, niin kauas, että kun Panu kääntyy takaisin hypylle, se e-h-t-i-s-i kuulemaan 'seiso' -käskyn?!

  VastaaPoista
 6. Joo! Ja kerro sit, miten kävi!! nimim. voi kokeilla sit joskus kanssa.. :D

  VastaaPoista