torstai 21. toukokuuta 2009

Open your arms and let the dog see you;-)

Eli meille uusi juttu OKKn vierailevan agilitykouluttaja ja brittituomarin Lee Gibsonin ensimmäisessä kurssisessiossamme oli se, että kun halutaan koiran näkevän sinut ja kuuntelevan sinua avataan käsivarret, mahdollinen äänimerkki esim. ’Panu’/’täällä’ tms. ja annetaan käsky! Ja ihmeellisen hyvin tämä toimi, kun haluttiin lähettää koira siihen putken toiseen, vaikeampaan päähän. Oma lukunsa on se, miten tällainen oppi jää elämään ja miten sitä kykenee soveltamaan spontaanisti ratoihin yksittäisen koulutuksen perusteella. Leen agiopit olivatkin tähän mennessä ihan erilaista agihuttua, mitä minä olen kohdannut.

Lisäksi Leen koulutuksessa pyrittiin pitkälle lähettämään koira esteille, eikä juoksemaan kilpaa koiran kanssa, mitä allekirjoittanut yleensä tekee:// Ymmärtääkseni perimmäisenä tavoitteena on kouluttaa koira alusta alkaen lukemaan itsenäisesti rataa, mutta kuitenkin ohjauksen mukaisesti. Käsien ei tarvitse koko ajan olla tanassa tai ’ohjausasennossa’, vaan kädet lähettävät koiran eteenpäin ja ohjaavat oikeaan suuntaan.

Mielestäni meidän ratamme menivät tänään kohtuumukavasti, lukuun ottamatta ohjaajan satunnaisia radan unohtamisia! Suurin ongelma ja ’pain in the neck’ olivat jälleen Panun putkeen irtoamiset tai irtoamattomuus. Pa irtosi hienosti, kun ohjaaja oli putken sisäpuolella, mutta ei sitten millään, kun ohjaaja oli putken ulkokaarella:(

Saimmekin kotitehtäväksi tehdä runsaasti putkeen irtoamisia, sillä Leen mukaan Panu on oppinut negatiivisen tavan kieltäytyä putkesta ohjaajan ollessa ulkokaarella, höystettynä raivostuttavalla räksytyksellä. Lee evästi minua olemaan sinnikäs ja peräänantamaton Panun putkiongelman kanssa. Käsittääkseni hän tarkoitti niin, että jos ja kun haluan koiran suorittavan jotain jollain tietyllä tavalla, minun ei tarvitse joustaa siitä, vaan este tulisi tehdä siten kuin ohjaaja haluaa ja käskee. Tämähän voi kokeneemmalle ohjaajalle olla itsestään selvää, kun taas tällainen noviisi hakee helposti kompromissiratkaisuja ja oikopolkuja ja toteuttaa ohjausta vähän sinne päin... Edessämme on hikinen putkien kesä Panun kanssa;-)

Lee Gibsonin kurssi jatkuu vielä huomenna ja viikonloppuna kisaamme Panun kanssa sekä lauantaina että sunnuntaina samaisen agihepun tuomaroimissa OKKn kisoissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti